sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Magazinele din SUA incearca sa salveze cel mai slab sezon de cumparaturi din ultimii 6 ani cu reduceri de pana la 70%

Retailerii americani si-au deschis portile astazi cu reduceri de pana la 70%, dupa sarbatorirea Zilei Recunostintei, in incercarea de a salva ceea ce ar putea fi cel mai slab sezon de cumparaturi din ultimii 6 ani, scrie Bloomberg.

Un consumator mediu din SUA va cheltui luna aceasta 616 dolari pe cadourile de sarbatori, in scadere cu 29% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit unui sondaj Gallup.

Magazinele au afisat "promotii explozive" pentru a impulsiona cumparaturile in prima zi a sezonului, numita "Vinerea Neagra", aceasta fiind ziua in care, in mod normal, vanzatorii incep sa contabilizeze profiturile anuale.

Zarea a trecut pe pierdere dupa primele sase luni, cu 2,3 mil. euro

Producatorul de bauturi alcoolice Zarea Bucuresti (ZARE) a inregistrat in primul semestru pierderi de 8,2 mil. lei (2,25 mil. euro), comparativ cu un castig nesemnificativ consemnat in perioada similara din 2007. Afacerile companiei s-au mentinut in aceeasi perioada la un nivel similar, de 18,4 mil .
lei (5 mil. euro). Rezultatul negativ a fost influentat pe de o parte de pierderile din activitatea curenta a companiei, din care a rezultat o pierdere de 2,7 mil. lei, cat si ca urmare a pierderilor financiare care s-au ridicat in primele sase luni la 5,5 mil. lei. Acestea din urma au fost cauzate de deprecierea leului fata de monedele internationale, se arata in raportul companiei. Actiunile Zarea Bucuresti s-au tranzactionat ultima data la pretul de 0,82 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 9,7 mil. euro.

Transelectrica a incheiat un contract de 33,5 mil. euro cu Areva

Transportatorul national de energie Transelectrica, condus de Stelian Gal, a semnat un contract in valoare de 33,5 milioane de euro pentru retehnologizarea statiei electrice de transformare si conexiuni de inalta tensiune de la Lacu Sarat, au anuntat reprezentantii companiei. Lucrarile de retehnologizare vor demara in acest an si sunt estimate a fi incheiate in 2012. Fondurile necesare investitiei vor fi suportate integral de Transelectrica din surse proprii. Transelectrica a incheiat primul semestru cu un profit de 115,5 milioane de lei (31 milioane de euro), castig de peste doua ori mai mare fata de cel din perioada similara a anului trecut, de 54,5 milioane de lei. In acelasi timp, cifra de afaceri a crescut cu aproape 30%, de la 1,04 miliarde lei la 1,35 miliarde de lei (367,9 milioane de euro).

Doua zile de cresteri spectaculoase au readus speranta pe Bursa

Bursa cunoaste in momentul de fata un inceput de toamna cum nu se poate mai bun, dupa ce in august aceasta inregistrase corectii puternice si lichiditati foarte mici.
SIF-urile au reprezentat in ultimele doua sedinte de tranzactionare motorul pietei, dupa ce indicele BET-FI a crescut luni cu 4,45%, pentru ca ieri acesta sa sara din nou foarte puternic, cu circa 8,5%.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 1,2%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a avansat cu aproximativ 1,6%.

Un avans important, de 3,5%, a fost inregistrat ieri si de BET-XT, indicele reprezentativ al Bursei care cuprinde cele mai lichide 25 de companii din piata, inclusiv SIF-urile.
Cele mai importante cresteri din piata au fost cunoscute ieri de actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu un avans de circa 10,5%, precum si de titlurile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3), cu aprecieri de 8,6%, respectiv de 8,8%. In plus, titlurile Broker Cluj (BRK) au avansat cu 7,5%, actiunile Altur Slatina (ALT) cu 7,2%, in vreme ce cotatiile BRD SocGen (BRD) au avansat cu 4,2%.
Pe langa aprecierile puternice cunoscute de majoritatea emitentilor, Bursa a adus ieri si unul dintre cele mai mari lichiditati din ultimele luni, tranzactiile cu actiuni din piata ridicandu-se la 10 milioane de euro (35,3 milioane de lei). Nici piata RASDAQ nu a fost neglijata ieri de investitori, rulajul inregistrat de aceasta, de 1,6 milioane de euro (5,6 milioane de lei), fiind peste media ulimelor luni.
Grupul societatilor de investitii financiare a inregistrat ieri tranzactii cumulate in valoare de 6 milioane de euro (21,2 milioane de lei), reprezentand 60% din piata.
De altfel, SIF Moldova (SIF2) a atins cel mai mare rulaj din piata, de 1,5 milioane de euro (5,5 milioane de lei), urmat indeaproape de titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu o lichiditate de 1,4 milioane de euro (4,9 milioane de lei).
Pe piata RASDAQ, cel mai mare rulaj a fost inregistrat de titlurile Siderma Bucuresti (SIDR), de 0,5 milioane de euro (1,7 milioane de lei), urmat de actiunile Comnord Bucuresti (COSC), cu un rulaj de circa 250.000 de euro (0,9 milioane de lei).
O stire pozitiva pe plan international a fost ieri scaderea pretului petrolului pana la un nivel de circa 108 dolari pe baril, in conditiile in care pagubele produse de uraganul Gustav asupra unitatilor de productie din Golful Mexic au fost limitate.
Mai multe rafinarii importante din SUA au spus ca verificarile preliminarii de luni au aratat ca unitatile proprii nu au fost afectate de Gustav.
Operatorii din apropierea coastei au anuntat ca senzorii au indicat ca principalele platforme au ramas in locul dinantea trecerii uraganului, dar Shell, cel mai mare producator din regiune, a precizat ca ar putea dura trei-cinci zile pentru reinceperea operatiunilor.

Brokerii: Era normal sa creasca dupa ce a scazut atat de mult in ultimele luni

Cele mai lichide 25 de actiuni de pe Bursa, cuprinse in indicele BET-XT, au castigat in medie peste 6% in ultimele doua sedinte de tranzactionare, dupa ce pierdusera 35% de la inceputul lunii iunie pana la sfarsitul lunii august. Tonul revenirii l-au dat SIF-urile, insa cresteri semnificative au inregistrat si alte actiuni, precum Broker Cluj (BRK) sau Impact (IMP), aflate in topul perdantelor in acest an.

Este un lucru cert ca atunci cand piata scade rapid va reveni cu aceeasi intensitate. In ultimele doua zile s-au anulat din scaderile lunii august, atunci cand am avut parte de corectii nejustificate, venite pe baza unei presiuni la vanzare si a lipsei de investitori. Rapoartele privind economia Romaniei sunt bune, perspectivele de asemenea, iar actiunile au ajuns la preturi extrem de mici, inclusiv SIF-urile", sustine Rares Nilas, directorul general al societatii de brokeraj BT Securities.
Unii brokeri sustin ca stirile pozitive din ultimele zile, cum sunt cresterea economica record a Romaniei sau scaderea pretului petrolului, au adus mai multi investitori in piata, chiar si fonduri straine, care au fost foarte discrete in ultimele luni.
"Cred ca au fost ordine de afara, acestea intrand in piata dupa ora 11-12. Posibilii investitori straini au fost atrasi probabil de anuntul de luni privind cresterea economica a Romaniei, precum si faptul ca au stat prea mult timp in afara pietei noastre", spune Octavian Dragolea, seful sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.
"Nu ma asteptam la un rebound atat de puternic al SIF-urilor ieri. Volumul tranzactionat in ultimele zile a atras cu siguranta atentia, fiind superior mediei inregistrata in ultima luna. S-au simtit niste jucatori mai mari in piata insa nu cred ca motivul cresterii puternice a constat in prezentarea rezultatelor economiei nationale, destul de predictibile de altfel", crede Georgiana Pacesila, broker la Confident Invest.
Brokerii care lucreaza preponderent cu fonduri straine sunt insa mai rezervati cu privire la cresterile din ultimele doua zile sustinand ca e prematur sa se vorbeasca despre o revenire a investitorilor straini.
"N-as putea spune ca a revenit apetitul investitorilor pentru investitiile la Bursa. Cred ca este vorba despre o corectie tehnica dupa scaderile puternice din ultima perioada, cand piata a fost caracterizata de un pesimism excesiv. Poate fi si efectul rezultatelor macroeconomice anuntate pe primul semestru, dar si o conjunctura favorabila determinata de scaderea pretului titeiului. Pana la revenirea investitorilor pe Bursa mai e insa drum lung", sustine Liviu Giugiumica, directorul general al UniCredit CA IB Securities.
Cresterile puternice din ultimele doua zile sunt puse si pe seama lichiditatii reduse de pe Bursa, care a favorizat si scaderile dramatice din ultimele luni. Chiar daca valoarea tranzactiilor a depasit ieri 12 mil. euro, acestea se situeaza inca mult sub nivelul din urma cu un an.
"Un motiv pentru cresterile puternice de ieri este si lichiditatea scazuta a pietei. Este mult mai usor de ridicat cotatiile cu o suma mica de bani. Actiunile au scazut pana la un nivel la care nu mai era nici o logica pentru alte pierderi. In plus, analizele fundamentale spun ca actiunile sunt bune de cumparat", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
El sustine insa ca un motiv ar putea fi si lupta de la varful conducerii SIF Oltenia.
"Posibile motive ar putea fi gasite in scaderile nejustificate ale cotatiilor din ultimele luni, probabil si a datelor foarte bune venite de la Uniunea Europeana, insa cel mai important este scandalul de la SIF Oltenia, unde doi actionari importanti pot porni o lupta pentru conducere. Este normal ca daca se doreste o impunere a unuia dintre actionari pretul titlurilor sa nu scada, ci dimpotriva sa creasca. Lupta pentru putere a dus mereu la cresterea cotatiilor societatilor", explica Ceuca.
SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat ieri cea mai mare crestere din grupul SIF-urilor, 10%, in timp ce indicele BET-FI a crescut cu 8%. Cresterea SIF-urilor a fost sustinuta si de raportul favorabil emis la sfarsitul saptamanii trecute de Raiffeisen Capital&Investment (RCI), desi brokerii sustin ca nu acesta a fost factorul determinant.
"Nu cred ca raportul celor de la RCI a dus neaparat la cresterile puternice de ieri. Asta ar insemna ca orice companie mai puternica sa poata duce pretul actiunilor dupa targetul stabilit. Previziunile lor au fost bune, insa este greu sa duci atat de sus preturile dupa un raport. Este necesara in continuare inca o crestere de 5-6%, pentru a recupera toata corectia din luna trecuta. Daca vom reusi sa ajungem la preturile de la inceputul lunii august, atunci putem vorbi de un trend ascendent. Trebuie sa mai asteptam insa cateva zile pentru a vedea cum va evolua piata", spune Rares Nilas.
Octavian Dragolea sustine ca nu doar cei de la RCI au recomandat cumpararea in ultima perioada, insa probabil ca raportul acestora a avut un impact mai puternic.
El crede ca evolutia din ultimele doua zile ar putea reprezenta un nou inceput, cu conditia de a renunta insa la a face comparatii intre Bursa noastra si pietele externe. "Nu ma astept sa avem parte numai de cresteri in continuare, dar sper ca sedintele trecute sa fie un semnal bun si pentru ceilalti investitori din piata".
Pentru toata lumea insa, evolutia Bursei de la Bucuresti ramane sub semnul pietelor externe.
"Conditia esentiala pentru ca fondurile straine sa revina cu plasamente substantiale la BVB este situatia financiara internationala, asa ca ar trebui sa privim in continuare cu atentie spre marile economii ale lumii. Atractivitatea emitentilor BVB nu a crescut peste noapte de aceea nu cred ca situatia din sedinta trecuta trebuie sa fie considerata ca un semnal al unei reveniri, fiind nevoie de o confirmare", conchide Georgiana Pacesila.

BCR fuzioneaza doua fonduri de obligatiuni, cu active de 150 mil. lei

ocietatea BCR Asset Management (AM), din cadrul grupului BCR-Erste, intentioneaza sa fuzioneze cele doua fonduri de obligatiuni din portofoliu, BCR Clasic si BCR Obligatiuni, formand astfel cel mai mare fond mutual din industrie cu active de peste 150 mil. lei (42 mil. euro) si aproape 10.000 de investitori.
"Vom face prima fuziune din piata fondurilor mutuale intre fondul BCR Obligatiuni si BCR Clasic. Acest demers va avea loc dupa ce noul regulament al fondurilor de investitii va fi aprobat", a spus Dragos Neacsu, presedintele BCR AM.

In prezent, divizia de administrare din cadrul grupului BCR este lider pe piata fondurilor mutuale, controland aproape 30% din activele de 921 mil. lei (260 mil. euro) ale industriei la sfarsitul lunii iulie, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Societatea administreaza un portofoliu de opt fonduri, printre cele mai diversificate din piata, fondul BCR Obligatiuni inregistrand cele mai consistente subscrieri de la inceputul anului. Lansat la sfarsitul anului trecut, BCR Obligatiuni dispune de active nete in valoare de 123,6 mil. lei (35 mil. euro) de la un total de peste 2.700 de investitori, potrivit informatiilor furnizate ieri de administrator. Al doilea fond de obligatiuni din portofoliul BCR, respectiv BCR Clasic, a fost lansat in urma cu sase ani, raportand ieri active nete in valoare de aproximativ 32,5 mil. lei (9,2 mil. euro) de la aproape 6.900 de investitori. Prin fuziunea celor doua fonduri, BCR Asset Management va administra cel mai mare fond mutual, cu active care vor depasi pragul de 150 mil. lei, ceea ce ar facilita iesirea fondului pe pietele externe de obligatiuni.
"BCR Obligatiuni a atras in ultimele cinci luni subscrieri de 110 mil. lei, de la entitati din afara grupului. Investitorii de retail detin o pondere de 60% din activele atrase de fond", a continuat Neacsu.
Alaturi de investitorii individuali, la fondul BCR Obligatiuni au mai investit intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) si angajatii BCR care detin o pondere de 10% din activele atrase de fond.
La sfarsitul primului semestru, BCR Obligatiuni a investit aproape 14% din activele de 72,5 mil. lei in obligatiuni corporative emise de Erste Bank, Volksbank, BRD-SG si Dexia, aproape 71% din active find plasate in depozite bancare, potrivit raportului semestrial de administrare. BCR Obligatiuni a marcat un randament de 5,3% in primele sase luni ale anului.

Creteanu si-a redus cu 29% castigul la Comnord

Compania de constructii Comnord Bucuresti (COSC), controlata de omul de afaceri Sorin Creteanu, a raportat pe primul semestru din acest an un profit net de 9,9 mil. lei (2,7 mil. euro), in scadere cu 29% fata de perioada ianuarie-iulie a anului precedent, cand castigul firmei s-a ridicat la 13,9 mil. lei (4,2 mil. euro).
Scaderea profitului a venit pe fondul afacerilor mai mici, care s-au redus in aceeasi perioada cu 27%, pana la 95,3 mil. lei (aproape 26 mil.

Transelectrica: Dupa un an foarte bun vine unul slab

Conducerea Transelectrica (TEL) spune ca din modul de reglementare in vigoare face ca transportatorul national de energie electrica sa inregistreze fluctuatii mari de profit de la an la an.

"Daca lucrurile nu se schimba in ceea ce priveste modul de reglementare o sa o alterneze tot asa, un an cu rezultate exceptionale si altul cu rezultate mai slabe", spune Razvan Purdila, seful directiei de strategie, cooperare internationala si piata de capital din cadrul Transelectrica.
Aceasta deoarece Transelectrica are cea mai mare parte a veniturilor si cheltuielilor reglementate, iar orice depasire a nivelurilor stabilite cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) se deduce sau se adauga la veniturile si costurile anului urmator.

Piscan, EFG: Pozitiile speculative s-au diminuat ieri

Cresterile spectaculoase din primele doua sedinte din saptamana nu au reusit sa se mentina si ieri, Bursa inregistrand prima scadere din luna septembrie.
Indicele societatilor de investitii financiare BET-FI, care a avansat in doar doua zile cu 13,3%, a pierdut ieri 2,7%. De altfel, indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, a scazut la randul sau cu 0,66%, in vreme ce indicele general al pietei, BET-C, s-a depreciat cu circa 0,8%. "Ma asteptam la corectii, era normala o astfel de sedinta. Am avut ordine in piata si vom vedea zilele urmatoare daca piata va continua sa creasca sau nu. In orice caz, cred ca pozitiile speculative au iesit ieri, iar in cazul in care piata va mai scadea, o va face datorita factorilor externi", spune Mihai Piscan, broker la EFG.

Lichiditatea pietei a scazut in comparatie cu sedinta de marti pana la un nivel de 7 mil. euro (24,8 mil. lei) la nivelul intregii piete. Bursa a inregistrat tranzactii cu actiuni in valoare de 6 mil. euro (21,4 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii totale de 0,9 mil. euro (3,4 mil. lei).
Cel mai mare rulaj de la Bursa a fost inregistrat ieri de titlurile Banca Transilvania (TLV), in valoare de 1,3 mil. euro (4,5 mil. lei). De altfel, actiunile bancii, impreuna cu titlurile Petrom (SNP), au fost singurele titluri importante din piata care au inregistrat cresteri, de circa 0,7%, respectiv de 1,4%. Cea mai importanta pierdere a fost atinsa de titlurile SIF Muntenia (SIF4), de 3,5%. "Lichiditatea a fost buna ieri, peste media lunii trecute. Trebuie sa uitam de sedinta de marti, care a avut parte de o evolutie nemaiintalnita in acest an", spune Piscan.
Cea mai mare pierdere a fost atinsa ieri de titlurile Azumures (AZO), care au pierdut 4,7%, in vreme ce titlurile Amonil (AMO) s-au depreciat cu 4,2%. Corectiile celor doua societati au venit dupa ce, marti, Impact a inregistrat un avans de 6,9%.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut in sedinta trecuta 1,8%, pe fondul unui rulaj de 0,4 milioane de euro (1,4 milioane de lei). Corectia de ieri vine dupa ce titlurile societatii de investitii financiare au sarit in ultimele doua sedinte cu circa 11,3%, crescand de la un pret de 1,51 lei/actiune vineri, la un nivel de 1,68 lei/actiune marti. In sedinta trecuta, ultima tranzactie cu titlurile SIF Banat s-a perfectat la un pret de 1,65 lei/actiune.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au scazut ieri cu 3,4%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii ridicandu-se la circa 0,8 milioane de euro (2,7 milioane de lei). Actiunile SIF-ului au avansat marti cu circa 6,6%, dupa ce au inceput saptamana cu un alt avans important, de aproape 4,4%. Titlurile societatii au cunoscut in ultimele sase sedinte un avans de circa 18,7%, crescand de la un pret de 1,5 lei/actiune la inceputul saptamanii trecute, la un nivel de 1,78 lei/actiune marti.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut ieri 1,6%, pe fondul unei lichiditati de 0,7 milioane de euro (2,4 milioane de lei). Pierderea din sedinta trecuta a venit dupa ce titlurile societatii au avansat in primele doua zile din saptamana cu 14,1%, de la un pret de 0,815 lei/actiune la sfarsitul saptamanii trecute, la un nivel de 0,93 lei/actiune marti. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Transilvania s-a perfectat ieri la un pret de 0,915 lei/actiune.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au corectat ieri cu 3,5%, pe fondul unui rulaj de circa 0,8 milioane de euro (2,7 milioane de lei). Titlurile societatii au crescut in primele doua sedinte cu 12,3%, avansand de la un nivel de 1,01 lei/actiune vineri, la 1,14 lei/actiune marti si recuperand pierderea inregistrata in august, de 6,9%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Muntenia s-a perfectat ieri la un pret de 1,1 lei/actiune.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri circa 3,2%, dupa ce ultimele patru sedinte acestea inregistrasera un avans puternic, de 18,75%. De altfel, cea mai mare apreciere a fost atinsa marti, atunci cand titlurile SIF Oltenia au crescut cu aproape 10,5%. Pierderea de ieri a venit pe fondul unei lichiditati de 0,8 mil. euro (2,8 mil. lei), printre cele mai mari din piata. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat la un pret de 1,84 lei/actiune.

Ciorcila spera sa faca din zece actiuni ieftine una scumpa la TLV

Presedintele Bancii Transilvania crede ca majorarea valorii nominale la 1 leu va oferi un plus de stabilitate pretului actiunilor.

Actionarii Bancii Transilvania au aprobat consolidarea valorii nominale a actiunilor de la 0,1 lei la 1 leu si programul de rascumparare a maxim 5% din actiuni in vederea stabilizarii pretului de pe Bursa.
"In urma majorarilor de capital din ultimii ani am produs un numar extrem de mare de actiuni. Practic am ajuns sa avem mai multe actiuni decat companiile mari din SUA. Acesta a fost principalul motiv pentru care am hotarat consolidarea valorii actiunilor. Credem insa ca aceasta masura va oferi si un plus de stabilitate pretului actiunilor", a declarat pentru ZF Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

In prezent, Banca Transilvania are 10,291 de miliarde de actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei. Dintre companiile listate pe Bursa de la Bucuresti doar Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au mai multe actiuni, cu 56,64 mld. actiuni, respectiv 21,1 mld. actiuni. In comparatie, Citibank si Bank of America, doua dintre cele mai mari banci din SUA, au in jur de 5 mld. actiuni.
In cadrul operatiunii de consolidare, actionarii Bancii Transilvania vor primi o actiune cu valoarea nominala de 1 leu pentru fiecare 10 actiuni detinute la data de inregistrare, stabilita pentru 19 septembrie, numarul total de actiuni urmand sa se reduca la circa 1,05 miliarde. Teoretic, aceasta operatiune nu are niciun efect asupra capitalizarii bancii, astfel ca pretul actiunilor pe Bursa ar trebui sa creasca de 10 ori, de la circa 0,3 lei in prezent la aproape 3 lei.
Ultima operatiune de acest fel de pe Bursa a fost derulata de catre BRD in 2005. Cea mai mare banca listata a realizat atunci o operatiune mai complexa in cadrul careia a realizat o majorare de capital, prin marirea valorii nominale a actiunilor de la 0,3 lei la 0,5 lei, concomitent cu o consolidare a valorii actiunilor de la 0,5 lei la 1 leu. Titlurile BRD au fost suspendate atunci de la tranzactionare timp de doua luni, la revenirea pe Bursa capitalizarea bancii crescand cu 30% peste valoarea anterioara. Atunci insa Bursa se afla pe un trend ascendent, iar celelalte actiuni din piata crescusera destul de mult cat timp BRD a fost suspendata.

duminică, 23 noiembrie 2008

Si de la Londra, vezi cum muncesc oamenii tai din Buhusi

EAS, CRM, ERP. Aceste prescurtari ale unor sintagme din limba engleza se aud din ce in ce mai des la seminariile pe teme de management. Sunt insotite intotdeauna de nefericitul barbarism "a implementa" si sunt explicate printr-un argou greu de tradus in romana uzuala. Dincolo

Constitutia e una, legea electorala - alta

A fost nefericita ideea de a pune pe agenda convorbirilor de la Cotroceni cu partidele politice atat problemele Constitutiei, cat si ale noii legi electorale. Era mai simplu si mai logic ca discutia sa se axeze asupra modificarilor Constitutiei, care are si un termen mai apropiat (r