Bursa cunoaste in momentul de fata un inceput de toamna cum nu se poate mai bun, dupa ce in august aceasta inregistrase corectii puternice si lichiditati foarte mici.
SIF-urile au reprezentat in ultimele doua sedinte de tranzactionare motorul pietei, dupa ce indicele BET-FI a crescut luni cu 4,45%, pentru ca ieri acesta sa sara din nou foarte puternic, cu circa 8,5%.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 1,2%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a avansat cu aproximativ 1,6%.
Un avans important, de 3,5%, a fost inregistrat ieri si de BET-XT, indicele reprezentativ al Bursei care cuprinde cele mai lichide 25 de companii din piata, inclusiv SIF-urile.
Cele mai importante cresteri din piata au fost cunoscute ieri de actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu un avans de circa 10,5%, precum si de titlurile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Transilvania (SIF3), cu aprecieri de 8,6%, respectiv de 8,8%. In plus, titlurile Broker Cluj (BRK) au avansat cu 7,5%, actiunile Altur Slatina (ALT) cu 7,2%, in vreme ce cotatiile BRD SocGen (BRD) au avansat cu 4,2%.
Pe langa aprecierile puternice cunoscute de majoritatea emitentilor, Bursa a adus ieri si unul dintre cele mai mari lichiditati din ultimele luni, tranzactiile cu actiuni din piata ridicandu-se la 10 milioane de euro (35,3 milioane de lei). Nici piata RASDAQ nu a fost neglijata ieri de investitori, rulajul inregistrat de aceasta, de 1,6 milioane de euro (5,6 milioane de lei), fiind peste media ulimelor luni.
Grupul societatilor de investitii financiare a inregistrat ieri tranzactii cumulate in valoare de 6 milioane de euro (21,2 milioane de lei), reprezentand 60% din piata.
De altfel, SIF Moldova (SIF2) a atins cel mai mare rulaj din piata, de 1,5 milioane de euro (5,5 milioane de lei), urmat indeaproape de titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu o lichiditate de 1,4 milioane de euro (4,9 milioane de lei).
Pe piata RASDAQ, cel mai mare rulaj a fost inregistrat de titlurile Siderma Bucuresti (SIDR), de 0,5 milioane de euro (1,7 milioane de lei), urmat de actiunile Comnord Bucuresti (COSC), cu un rulaj de circa 250.000 de euro (0,9 milioane de lei).
O stire pozitiva pe plan international a fost ieri scaderea pretului petrolului pana la un nivel de circa 108 dolari pe baril, in conditiile in care pagubele produse de uraganul Gustav asupra unitatilor de productie din Golful Mexic au fost limitate.
Mai multe rafinarii importante din SUA au spus ca verificarile preliminarii de luni au aratat ca unitatile proprii nu au fost afectate de Gustav.
Operatorii din apropierea coastei au anuntat ca senzorii au indicat ca principalele platforme au ramas in locul dinantea trecerii uraganului, dar Shell, cel mai mare producator din regiune, a precizat ca ar putea dura trei-cinci zile pentru reinceperea operatiunilor.