Toti cei trei indici ai Bursei de Valori Bucuresti au atins la inceputul saptamanii maxime istorice. Brokerii raman insa optimisti si considera ca noi maxime nu inseamna neaparat si apropierea unei corectii.
Ei spun ca pe piata romaneasca nu exista motive de ingrijorare in ceea ce priveste un trend negativ in conditiile in care cresterea economica sutine aprecierea actiunilor, dar ca pericolul ar putea veni de pe pietele externe, a caror eventuala cadere ar afecta si Bursa de la noi.
Corectia nu urmeaza neaparat maximelor istorice. Cred ca o miscare in jos a pietei de la noi ar putea fi determinata de o conjunctura. Trebuie sa privim cu atentie indicatorii de evaluare economica a companiilor listate, dar si evolutia pietelor extrene. Daca la nivel international ar avea loc o corectie, aceasta s-ar resimti cu siguranta si la noi", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital.
Indicele BET a urcat anul trecut cu 22%, randament sub nivelul indicilor de pe mai multe piete emergente, iar cresterea economica a fost una dintre cele mai puternice din regiune, 6,8%.
"Nu vad in viitor o corectie drastica in conditiile in care majoritatea industriilor se dezvolta pe baza aderarii la Uniunea Europeana si cresterii puterii de cumparare", Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Piata de la Bucuresti a ramas insa in urma vecinelor din Europa, desi are rate de crestere ale econmiei peste acestea. De la inceputul anului indicele BET, care urmareste cele mai importante zece actiuni din piata romaneasca, a urcat cu 13%, in timp ce indicele DAX al bursei din Germania a castigat peste 20%.
Indicele companiilor de pe piata NASDAQ a atins luna aceasta maximul ultimilor sase ani pe fondul informatiilor pozitive referitoare la economia Statelor Unite, iar multi analisti de pe Wall Street recomanda precautie sau ordine de vanzare clientilor lor.
"Asa cum am vazut in ultimii ani, corectiile din afara se resimt si la noi, unii dintre investitorii straini amana deciziile de investire, sau chiar ies de pe anumite actiuni, daca au intrat cu un scop speculativ", spune Razvan Pasol.
Brokerii de la noi cred insa ca o corectie la nivel mondial s-ar resimti din plin si pe piata romaneasca de capital, in conditiile in care Bursa din Bucuresti este din ce in ce mai corelata cu evolutia pietelor financiare din afara. Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities, spune ca atunci cand pietele externe sunt in recesiune, Bursa de la noi resimte aceste evolutii negative prin faptul ca lipsesc ordinele de cumparare din partea investitorilor din afara.
Un lucru bun este ca nici ordine de vanzare importante nu apar in aceste perioade din partea strainilor. Chisu spune ca in majoritatea lor investitorii straini se afla pe acumulare in pietele emergente, cum este si cea a Romaniei.
"O observatie personala ar fi ca Bursa de la noi este foarte corelata la scaderi cu pietele externe. De aceea o corectie la nivel international nu are cum sa nu ne afecteze si pe noi. Investitorii straini nu dau ordine de vanzare in aceste situatii, dar lipsa ordinelor de cumparare din partea lor duce la o scadere pe indici. Putine sunt fondurile care intra in Romaania cu scopuri speculative", spune Mihai Chisu.
Piata romaneasca nu a respectat scenariul anului trecut cand "corectia de primavara" inceputa la sfarsitul lui februarie s-a prelungit pana in iunie. Anul acesta corectia a avut loc la inceputul lui martie, dar piata si-a revenit rapid si a atins noi maxime la inceputul acestei saptamani.
"Anul trecut a fost o situatie mai speciala. Au existat corectii pentru ca au fost incertitudini din partea mediului politic. Ma refer aici la incertitudinea aderarii la Uniunea Europeana si la pragul de detinere la societatile de investitii financiare", spune Rares Nilas.
Societatile de investitii financiare (SIF) au realizat pe primele cinci luni si jumatate ale acestui an un randament mediu de 18%, peste cel al celorlalte companii listate. Indicele BET-FI a fost ajutat de o evolutia peste asteptari la nivelul SIF Transilvania, care a urcat de la inceputul anului cu peste 54%.
Compania a profitat de atentia investitorilor gratie faptului ca Adunarea Generala a Actionarilor a aprobat majorarea de capital. SIF Oltenia, in schimb, se afla chiar sub nivelul la care a deschis anul acesta.
"Ma astept in continuare la o evolutie pozitiva a indicilor pe acest an, in lipsa unor evenimente care sa marcheze negativ piata.
La inceputul anului estimam un randament de 25-30% pentru indicele BET, in timp ce pentru BET-FI rentabilitatea va fi peste aceste valori", spune Razvan Pasol.