vineri, 27 martie 2009

Munaf ar putea fi predati justitiei irakiene

Judecatorii Curtii Supreme a Statelor Unite par sa fie receptivi la intentiile administratiei Bush de a preda doi prizonieri americani din Irak autoritatilor de la Bagdad pentru a fi judecati, transmite miercuri agentia Associated Press, citata de Rompres .
Deocamdata, avocatii apararii au oprit transferarea lui Shawqi Omar, care se presupune ca ar fi oferit asistenta unei retele teroriste, si a lui Mohammad Munaf, banuit ca ar fi instrumentat rapirea la Bagdad, in 2005, a celor trei jurnalisti romani.
Omar si Munaf sustin ca sunt nevinovati. Amandoi sunt musulmani suniti, care afirma ca vor fi torturati daca ajung in mainile irakienilor, pentru ca majoritatea acestora, si in special cei din cadrul fortelor de securitate, fac parte din ramura siita a Islamului.
Reprezentantul administratiei Bush a anuntat ca Mohammad Munaf si Shawqi Omar nu au nici un drept sa faca recurs in fata unui judecator american.
Mai multi judecatori ai Curtii Supreme si-au exprimat indoiala in legatura cu extinderea jurisdictiei americane in Irak pentru a judeca cele doua cazuri.
Presedintele completului de judecatori, John Roberts, si-a exprimat scepticismul dupa ce avocatul care reprezinta administratia Bush a aratat ca, de fapt, curtile americane nu au nici o putere de a interveni in cazurile Munaf si Omar.
Guvernul SUA sustine ca cei doi sunt detinuti de Forta Multinationala din Irak, care include si trupe americane. Administratia isi bazeaza pledoaria pe un verdict din 1948, pronuntat de Curtea Suprema intr-un caz similar, in care instantele americane nu aveau jurisdictie asupra unor petitii depuse de prizonieri japonezi detinuti de fortele aliate in cursul celui de-al doilea razboi mondial.
Aparatorii celor doi au pledat insa ca Munaf si Omar se afla sub controlul armatei americane si ca ar trebui, pe cale de consecinta, sa aiba acces la curtile americane.