vineri, 24 iulie 2009

Marina SUA vânează vasele iraniene care aprovizionează Hamas

upă 22 de zile de război, traficul de arme prin tuneluri a fost reluat

Teheranul a promis că va reconstrui Gaza şi oferă 4.000 euro
fiecărei familii cu casa distrusă de trupele israeliene

Navele americane aflate în Oceanul Indian şi Marea Roşie, cu misiunea oficială de a curma atacurile piraţilor somalezi, au început să urmărească navele iraniene care încearcă să reînarmeze Hamas. Sprijinul Marinei SUA (confirmat de surse diplomatice americane pentru The Times) le-ar fi absolut necesar israelienilor, care constată că inamicul lor din Gaza se reînarmează nestingherit.

După o campanie de 22 zile, obiectivele Israelului în Fâşia Gaza nu au fost atinse, consideră cel puţin 50% dintre israelieni, deşi 91% dintre ei au aprobat intervenţia militară. Convingerea publicului a fost întărită de o declaraţie recentă a ministrului Apărării, Ehud Barack, care s- arătat gata să ordone noi lovituri aeriene asupra tunelurilor dinspre Egipt prin care se aprovizionează cu arme mişcarea Hamas.

Dacă nu a reuşit să distrugă tunelurile, cu atât mai puţin va reuşi Israelul să oprească transporturile maritime de arme, dinspre Iran, fără ajutorul unui partener strategic precum Marina SUA, care a început deja să-şi arate ajutorul. Săptămâna trecută, marinari de pe USS San Antonio (o navă-bază pentru debarcări amfibii) au urcat la bordul unui cargou rusesc, cu pavilion înregistrat în Cipru, la bordul căruia au descoperit arme care se îndreptau către Egipt. Însă regimul teocratic de la Teheran nu are nici măcar legături diplomatice cu regimul laic autoritar al lui Hosni Mubarak, astfel că armele erau destinate militanţilor Hamas.

Descoperirea americanilor confirmă avertizările trasmise de serviciile
secrete israeliene, potrivit cărora Gardienii Revoluţiei iraniene aprovizionează încă Hamas, chiar şi după o campanie militară care a avut ca obiectiv declarat distrugerea tunelurilor prin care armele intră în Gaza.

O sută de tuneluri încă funcţionale în Gaza

Potrivit estimărilor unor surse din Rafah (oraş din Gaza de la frontiera cu Egiptul), circa o sută de tuneluri, respectiv 20% din cele existente înainte de declanşarea intervenţiei israeliene, la 27 decembrie, mai sunt funcţionale. Prin intermediul lor, sosesc încă arme din Iran, dar şi ele ar putea servi şi sosirii „ajutorului financiar” promis de Teheran pentru reconstrucţia Gazei.

Iranul a promis că oferă câte 1.000 euro familiei fiecărui militant Hamas ucis în luptele de la începutul anului, respectiv 500 euro pentru familia fiecărui rănit. Pentru o casă
distrusă de bombele israeliene, Iranul oferă 4.000 euro. Or, dată fiind izolarea internaţională, şi a Iranului, dar şi a Gazei controlate de Hamas, banii nu vor putea ajunge sub forma transferurilor bancare
, ci tot prin tuneluri.

Ruta maritimă – singura accesibilă controlului american

Serviciile secrete israeliene se tem că Hamas ar urma să primească inclusiv rachete Fajr, cu raza de 80 km (aşadar capabile să lovească Tel-Aviv-ul sau reactorul nuclear de la Dimona), pe care navele americane le-ar putea intercepta. Din portul iranian Bandar Abbas, armele sunt transportate cu nave militare până în Eritreea, de unde sunt transferate pe nave civile.

Aceste vapoare ajung în apele teritoriale egiptene, unde Marina israeliană nu are acces şi, la adăpostul nopţii, scafandri iranieni le transferă pe bărci de pescuit palestiniene. Rachetele ajung apoi în Egipt de unde, prin tuneluri, pătrund în Gaza.

Numai această rută maritimă (din Golful Persic, Oceanul Indian, Marea Roşie, Canalul Suez şi Marea Mediterană) este accesibilă controlului american, pentru că iranienii şi militanţii Hamas folosesc şi una terestră. După ce armele ajung, tot pe mare, în Somalia sau Egipt, ele sunt purtate, prin deşert, până la graniţa dintre Egipt şi Fâşia Gaza.

Info plus:

Precedentul „Karine A”

În 2002, comandourile navale israeliene au preluat controlul asupra navei „Karine A”, la bordul căreia au descoperit 50 de tone de arme, în valoare de 15 milioane dolari. Cargoul aparţinea Autorităţii Pale-tiniene şi interceptarea lui s-a făcut în Mediterana, la 500 km de coastele Israelului.