150 de euro - aceasta este suma cu care poti sa intri in proprietatea unui roman. "Marfa" este de calitate: da la sapa, toarna smoala, cara molozul, aduna gunoiul sau se poate reconverti in cersetor. "Sclavul" roman nu are pretentii; munceste la orice ora si pe orice anotimp. Iar cheltuiala este minima. Cat sa-si cumpere de mancare. De la jumatatea lui 2004, cateva sute de romani au ajuns sclavi in Cehia, dupa ce au fost vanduti de o filiera mafiota din tara. Filiera era cat se poate de simpla. Formata dintr-un racolator, un transportator si un vanzator, gruparea a reusit sa livreze 500 de romani unor filiere de mafioti ucraineni.
Noii stapani i-au obligat pe romani sa munceasca in conditii deosebit de grele - in agricultura si constructii. Cativa au reusit sa evadeze din baracile tip Auschwitz si sa ceara protectia misiunii diplomatice din Praga. Asa au intrat si procurorii pe fir.
Dupa doi ani de anchete, ieri, politistii de frontiera din Maramures si procurorii DIICOT au reusit sa-i prinda pe cei trei romani care isi vindeau conationalii la cehi. Gheorghe Hrihoriscan, Vasile Lemac si Sandu Onisa sunt initiatorii afacerii. Din 2004 au inceput sa dea anunturi la mica publicitate
prin care promiteau locuri de munca bine platite. Era vorba de "job"-uri in Cehia, cu salariu de cel putin 700 de euro. Anuntul tentant a prins la saracime. Au inceput sa curga apelurile pe telefonul lui Onisa. Acesta ii indruma pe amatori sa mearga in autogarile din Baia Mare sau Satu Mare, acolo unde urma sa se parafeze contractul de munca si sa fie, imediat, transportati "la serviciu". Onisa mai avea si alta metoda de racolare - batea satele Maramuresului, unde gasea someri - "marfa" proaspata pentru Cehia. Cand se facea de un transport, trimitea "loturile" la microbuz. Acolo incepea si "smenul". La frontiera, Vasile Lemac - care avea rol de transportator - strangea pasapoartele amaratilor pe motiv ca acestea trebuie sa fie prezentate politistilor de frontiera. Dupa trecerea granitei, pasapoartele nu mai erau inapoiate. Iar in Cehia, documentele erau predate "vanzatorului" Gheorghe Hrihoriscan. Acesta "lucra" cu "brigazi" de raketi ucraineni sau cehi. Iar fiecare sclav era dat pentru suma de 5.000 de coroane cehesti, adica vreo 150 de euro.
"Cand am ajuns aici, mi-am dat seama ce se intampla. Am vazut cum cel care ne-a adus si celalalt partener al lui au luat banii impaturiti pentru noi. Am ramas blocat. Sa fiu vandut, asa, ca un animal? I-am intrebat ce se intampla, mi-au zis ca nu e nicio problema", povesteste unul dintre romanii traficati. Acestia au fost dusi in niste baraci aflate in apropiere de Praga. Au fost ascunsi, deoarece "domiciliile" erau bagate prin niste fabrici si gatere in care putini aveau acces. Conditiile de trai ale romanilor traficati erau mizerabile - cateva paturi
jegoase pe cativa metri patrati. Apoi au fost obligati sa lucreze in conditii inumane si numai in sectoare de munca grea. Primeau doar cateva coroane ca sa-si cumpere strictul necesar de mancare. Nu puteau sa fuga, de frica si pentru ca toate actele erau pe mana raketilor. Unii, insa, nu au mai suportat sclavia si au reusit sa se refugieze la Ambasada Romaniei din Praga. In 2005, cand s-au intors in tara, cativa dintre romanii traficati au avut curajul sa mearga la Politie, ca sa spuna prin ce au trecut. Iar ieri a cazut reteaua din Romania. Cei trei traficanti de carne vie au fost arestati pentru 29 de zile, dupa ce 62 de "sclavi" au fost audiati in acest caz.