sâmbătă, 21 februarie 2009

Audierile secrete din Comisia «Voiculescu»

ostul director al SIE Claudiu Saftoiu a evitat, pe 13 martie, la audierile Comisiei anti-Basescu, cazul „Hayssam“. Una dintre cauze este legata nu numai de caracterul secret al cazului rapirii jurnalistilor romåni, ci si de „dezlegarea“ pe care i-a dat-o Gheorghe Fulga lui Saftoiu pentru a spune ce trebuie in Comisie. Iata o parte din stenograma audierii lui Saftoiu...

Dan Voiculescu: Va rog, domnilor colegi, daca aveti intrebari pentru domnul director.
Daca nu, pentru inceput, va rog eu sa ne dati o mana de ajutor sa ne intoarcem un pic in timp
. Este un pic delicat pentru ca dumneavoastra ati preluat de curand sefia Serviciului, dar presupunem ca ati avut timp sa va puneti la curent.
Noi, printre altele, analizam foarte atent - si am discutat cu colegi de ai dumneavoastra de la SRI, si nu numai - implicarea presedintelui Traian Basescu in episodul rapirii jurnalistilor. Avem elemente care duc la concluzia ca, in episodul respectiv, au existat trei echipe distincte, respectiv una de la SRI, una de la SIE si una privata a domnului presedinte, condusa de doctorul Iusuf sau Iasuf. Cum il cheama pe doctor.
Florin Iordache: Iasin.

Actiune clasificata
Dan Voiculescu: Iasin. As vrea sa ne spuneti daca cunoasteti ceva despre impactul celor trei echipe si, in mod deosebit, daca cunoasteti ceva despre relatia dintre presedintele Traian Basescu si doctorul Iasin?
Claudiu Saftoiu: Cu tot respectul, domnilor parlamentari, este vorba despre o actiune care, la nivelul autoritatilor statului, a fost si este in continuare clasificata strict secret. In ceea ce priveste relatia presedintelui cu doctorul Iasin nu am cunostinta mai mult decat ca doctorul Iasin s-a intalnit cu presedintele in timpul acelei crize a ostaticilor. Ce au vorbit, nu stiu.
Dan Voiculescu: Cand spuneti strict secret se refera si la posesorii de certificat ORNIS?
Claudiu Saftoiu: Eu as fi dorit, asa cum am incercat ieri, in discutia telefonica pe care am avut-o, sa imi spuneti care sunt subiectele si temele pe care ar fi trebuit sa le abordam astazi. Nu mi-ati dat nici un detaliu in acest sens si ma aflu in aceasta situatie de a va spune ca, fiind informatie clasificata, nu o voi dezvalui.
Dan Voiculescu: Domnule director, nu pot sa vorbesc in numele colegilor mei. Ca atare, comisia este reprezentata de senatori si deputati care au dreptul, posibilitatea si chiar obligatia sa va adreseze intrebari fara sa le cenzuram inainte si, ca atare, nu am putut sa va spun subiectele pe care le vom ridica la comisie. Imi cer scuze ca nu am putut sa vi le spun. Este adevarat ca m-ati intrebat ieri, insa, cum am spus si ieri, nici eu nu cunosc subiectele pe care colegii mei vor sa le clarifice cu dumneavoastra. Revin la intrebare: Exista in cadrul comisiei deputati si senatori cu certificat ORNIS. Rugamintea noastra este ca aceia care au dreptul la aceasta informatie sa primeasca, in perioada urmatoare, in scris, informatiile pe care au dreptul, legate de episodul respectiv.
Claudiu Saftoiu: Foarte bine. Ii rog sa faca in scris. Din cate imi dau seama, este vorba despre o comisie care aduna proba pentru suspendarea presedintelui. Intrebarile pe care mi le-ati pus dumneavoastra referitoare la cooperarea intre servicii nu stiu daca au legatura cu acest subiect de baza al comisiei.
Dan Voiculescu: Da. Au si am sa dau un element in plus
. Elementul este legat, repet, de relatia dintre presedintele Traian Basescu si doctorul Iasin.
Claudiu Saftoiu: Am raspuns.
Dan Voiculescu: Nu. Acesta este motivul care dorim...
Claudiu Saftoiu: Asta da. Aceasta intrebare da. Ati mai pus una legata de cooperarea intre servicii. Este vorba, inca o data, despre o actiune clasificata.
Dan Voiculescu: Noi asteptam. Nu trebuie sa va facem nimic in scris. Suntem in audieri oficiale, sunt inregistrate si filmate, exista stenograma. V-am solicitat, oficial, pentru membrii cu certificat ORNIS, tot ce cunoaste Serviciul legat de relatia dintre presedintele Traian Basescu si doctorul Iasin. Multumim. Domnul senator Taracila.
Doru Ioan Taracila: (...) sunt convins ca exista extrem de multe documente cu caracter secret, din perioada rapirii ziaristilor, exista fapte, atitudini si informatii publice din acea perioada si, mai ales, in perioada in care Omar Hayssam a fost trimis in judecata si pe care domnul director ar trebui sa le cunoasca in detaliu. Pentru ca ele au facut deliciul presei in momentul in care serviciile de informatii au fost puse la zid.
De aceea, daca-mi permiteti o intrebare.
In situatia in care SIE – dupa ce a fost pus in libertate si dupa ce a fost ajutat sa plece din Romania – l-a monitorizat, exista informatii pe care le puteti prezenta comisiei privind sprijinul primit la plecarea din tara?
Claudiu Saftoiu: Dupa stiinta mea, SIE nu a fost implicat, in nici un fel, in iesirea din tara a lui Omar Hayssam.
Florin Iordache: Da. Salut si eu prezenta dumneavoastra, domnule director. Am si eu o intrebare. A fost prezentat intr-un cotidian, mai precis in „Evenimentul Zilei“, ca, in campania
locala din 2004, firma omului de afaceri Omar Hayssam - mai precis, «Bucovina Rio» - a sponsorizat campania pentru alegerile locale ale presedintelui Traian Basescu. Aveti cunostinta despre acest lucru?
Claudiu Saftoiu: Nu. Nu am cunostinta.
Dan Voiculescu: Mai sunt intrebari? (...) Doamna senator Norica Nicolai. Va rog, doamna senator.
Norica Nicolai: Va multumesc, domnule presedinte.
Eu nu am intrebari legate de activitatea SIE, dar una dintre intrebari se refera si la SIE indirect.
Vreau sa va intreb daca ati participat la discutia cu fostul sef al SIE, fostul sef al SRI si fostul sef al Directiei de Informatii din cadrul Ministerului de Interne? Da. La care li s-a cerut demisia.
Claudiu Saftoiu: Nu.
Norica Nicolai: Domnule director, daca SIE nu a avut nici un fel de implicare in cazul Omar Hayssam, cum va explicati, in calitate de director in functie, faptul ca
s-a cerut demisia unei persoane care nu avea nici un fel de responsabilitate si competenta in acest caz?
Si, daca stiti, ulterior i s-a putut imputa domnului Fulga o serie de chestiuni care tin de nerespetarea legii sau de un management gresit al institutiei pe care o conduceti? Daca ati constatat, acum, in activitatea curenta.
Claudiu Saftoiu: Nu. Nu am constatat acest lucru. Ceea ce pot spune, in discutia pe care am avut-o chiar ieri cu domnul Gheorghe Fulga, este ca domnia-sa si-a inaintat demisia - acesta fiind un act unilateral de vointa - si asupra acesteia nu a mai intervenit.
Mai mult decat atat, mi-a comunicat ca pot - poftim! - comunica ca nu au existat ingerinte politice, in nici un fel, cu privire la pozitia domniei-sale.

A discutat cu Fulga cu o zi inainte
Nicolae Marian Iorga: Spuneati ca ati avut o discutie chiar ieri cu domnul Gheorghe Fulga, pe care il cunosc si eu foarte bine; este brasovean de-al meu. Ne-ati transmis din partea domniei-sale, daca am inteles eu bine, ca nu au fost nici un fel de ingerinte politice privind demisia domniei-sale.
Pai, de ce nu a venit sa si-o dea in Parlament? De ce i-a transmis-o presedintelui a doua zi dupa ce fusese chemati, acolo, la Cotroceni?
Claudiu Saftoiu: Tot domnul Fulga m-a rugat sa va comunic ca domnia-sa, fiind numit cu 6 ani inainte prin decizie CSAT, si-a inaintat demisia CSAT-ului, respectiv presedintelui CSAT. Si aceasta ambiguitate legislativa in care noua Constitutie consemneaza altceva si cere, altminteri, numire in functie si demisie sau demiterea sefilor de servicii, a facut ca domnia-sa sa faca acest lucru.
Dan Voiculescu: Domnule director, cand ati vorbit cu domnul Fulga?
Claudiu Saftoiu: Ieri.
Dan Voiculescu: Si era bine?
Claudiu Saftoiu: Nu era bine. Se refacea. Stiu ca are probleme medicale. Dar de vorbit putea vorbi.
Dan Voiculescu: Va intreb, pentru ca si noi l-am cautat si nu am reusit sa dam de dansul. Ni s-a spus ca nu poate vorbi, dar oricum ii transmitem sanatate
si intelegem ca v-a mandatat pe dumneavoastra. Da?
Claudiu Saftoiu: Nu m-a mandatat. A ramas ca, in cazul in care ma intrebati, sa am dezlegare de la domnia-sa sa spun ceea ce am de spus despre dansul. Despre opiniile dansului.