Directorul SRI, George Maior, a recunoscut ca vulnerabilitatile din sectorul energetic, inclusiv cele de la ALRO, se afla in atentia acestui Serviciu. Maior a venit la audierea cu parlamentarii Comisiei Voiculescu insotit si de adjunctul sau, col Florian Coldea, cel care a gestionat din Bagdad criza rapirii jurnalistilor. El le-a marturisit parlamentarilor ca la preluarea mandatului a citit toata documentatia referitoare la acest caz, ca exista pe rol o ancheta penala referitoare la preluarea averii lui Hayssam de catre doctorul Yassim si ca SRI a informat constant factorii abilitati, in special Ministerul Public, in legatura cu actiunile sirianului. Nici maior, nici Coldea nu au putut spune daca Ministerul de Interne a fost avertizat la nivel informativ despre intentia fugii lui Hayssam pentru a lua masurile necesare prin Politia de Frontiera.
Redam din stenograma audierii lui George Maior in fata comisiei de ancheta a motivelor legate de suspendarea presedintelui, comisie care si-a incheiat activitatea pe 21 martie a.c.
Florin Iordache: Domnule director, am vrea sa stim daca in perioada mandatului dvs, ca director al SRI, aveti cunostinte ca s-au facut interceptari ale membrilor Cabinetului, durata acestor interceptari, temeiul legal al interceptarilor si ce s-a intamplat? Valorificarea interceptarilor, iar daca avertismentul pe care l-a adresat presedintele Traian Basescu membrilor Guvernului in Guvern, ofiterul dvs sau ofiterii care participau la sedintele de guvern au informat conducerea SRI, vizavi de avertismentul lansat de seful statului cum ca o serie de ministrii sunt interceptati. Va multumesc.
George Maior: As vrea sa fac urmatoarea precizare in legatura cu activitatea SRI in domeniul securitatii nationale si in acest context al realizarii de interceptari pentru realizarea misiunilor si atributiilor care ii revin.
Reprezentantii SRI nu participa la sedintele de Guvern
Orice chestiune care tine de acest mijloc exceptional care este interceptarea, in conexiune, bineinteles, cu securitatea nationala, este aprobata pe baza unui mandat de judecator. Este ceea ce prevede legea si, in consecinta, autorizatia finala este data pe orice fel de interceptare realizata de catre SRI, de catre judecator. In legatura cu situatia particulara pe care ati mentionat-o, as vrea sa fac de la bun inceput precizarea ca nu exista, poate, din pacate, reprezentanti ai SRI care sa participe la sedintele de guvern, este un aspect , ati mentionat acest lucru. Daca au existat in acel context autorizatii pentru interceptari ale ministrilor sau daca s-au realizat asemenea interceptari? Evident nu, am spus acest lucru si in fata comisiei de contral a SRI, in contextul a doua audieri si din acest punct de vedere ne mentinem vechile declaratii foarte clar.
Interceptari, doar cu mandat de la judecator
As vrea sa precizez un fapt foarte important in ceea ce priveste activitatea serviciului . Constructia unui mandat care se supune aprobarii judecatorului in domeniul securitatii nationale, pe chestiunea interceptarilor este foarte serios argumentata din punct de vedere al securitatii nationale, motivata astfel incat si Parchetul General, la care merge pentru prima data acest mandat, si decizia finala a judecatorului sunt facute pe baza acestei argumentari.
Doru Ioan Taracila: Dati-mi voie sa salut pe domnul director prin venirea domniei-sale in Parlament in fata acestei comisii de ancheta si i-as adresa rugamintea sa ne raspunda la intrebarea daca dupa preluarea conducerii SRI, avand in vedere demisia sau demiterea directorului Radu Timofte, modul in care domia-sa a preluat intreaga documentatie in ceea ce il priveste pe Omar Hayssam pana la plecarea acestuia din tara si daca exista date pe care le poate spune in plenul comisiei, cine a realizat monitorizarea in timpul
procesului penal?
M-a interesat situatia legata de plecarea lui Omar Hayssam
George Maior: La preluarea mandatului, pe data de 4 octombrie, evident m-a interesat situatia legata de plecarea din tara a lui Omar Hayssam si din acest punct de vedere am avut discutii si am consultat documentele legate de aceasta chestiune pe care le-am gasit in SRI. In alta ordine de idei, as vrea sa mentionez ca il avem aici, alaturi de noi, si pe prim-adjunctul SRI, care gestiona acea problematica la momentul repectiv (col Florian Coldea- n.r.), inclusiv de pe pozitia de prim-adjunct insarcinat cu elemente operative, care poate da date suplimentare in legatura cu aceste aspecte, date foarte precise.
Doru Ioan Taracila: Daca imi permite domnul presedinte, eu as spune ca va multumim chiar ca ati venit insotit de domnul adjunct si sigur ca, in conditiile in care aprobati ca sa-l audiem, noi avem relatia doar cu dumneavoastra si, in momentul in care exista disponibilitate si din partea dansului, vom discuta in comisie pentru ca, intr-adevar, sunt cateva chestiuni de discutat in legatura cu Omar Hayssam, cu demiterea directorilor de informatii, dar si cu modul in care s-a transferat intreaga avere de la Omar Hayssam catre Yassin.
Dan Voiculescu: Va rog, mai doreste cineva?
Atunci, as avea si eu doua intrebari, domnule director.
Una, se refera la o activitate care poate fi eventual tangentiala cu activitatea SRI si anume daca aveti cunostinta de existenta unor organizatii, a unor grupari private care fac ascultari de telefoane pe teritoriul Romaniei, altele decat cele autorizate si a doua intrebare ar fi legata de episodul Bagdad si aici ma refer si as vrea sa adresez intrebarea mai mult adjunctului dumneavoastra, care a fost mai implicat, din cate cunoastem noi, in episodul respectiv.
Din cate stim, chiar domnia-sa a fost in Bagdad in perioada respectiva, in persoana, si vreau sa-l intreb daca cunoaste de vreo actiune, sa o numim, privata, neoficiala, intreprinsa de presedintele Traian Basescu, impreuna cu doctorul Yassin, prin care activitatea carora s-a suprapus la un moment dat peste activitatea serviciilor si a comisiei formate la Cotroceni, e vorba mai concret de o suma de cateva sute de mii de dolari care erau ganditi pentru a fi platiti undeva in Bagdad, in scopul obtinerii unor informatii.
George Maior: In ceea ce priveste existenta unor organizatii sau asocieri sau persoane private care realizeaza, evident, ilegal, interceptari telefonice, vreau sa va spun ca este un domeniu foarte important de preocupare al serviciului, ca exista situatii in care au fost achizitionate instrumente pentru realizarea unor asemenea operatii ilegale, ca ne documentam si ca informam factorii abilitati in legatura cu aceste situatii. Si poate ca in propunerile legislative viitoare, acest lucru se va avea in vedere foarte serios, ca o atentionare spunem si acest lucru, in acest moment.
Dan Voiculescu: Domnule director, factorii abilitati, o astfel de structura paramilitara e periculoasa pentru societatea romaneasca in ansamblul ei, ca atare, cand spuneti factorii abilitati, la cine va referiti ?
George Maior: Nu as folosi cuvantul „structura paramilitara”, am vorbit de organizatii, de persoane private, evident, e vorba de Ministerul de Interne, de Parchet, ca factori abilitati care sunt informati permanent cu aceste chestiuni de SRI.
Interceptari suprapuse ale unor firme de securitate si paza
Dan Voiculescu: Intrebarea mea se referea mai exact la cum protejam, nu statul si nu institutiile statului, cum protejam cetatenii de astfel de operatiuni ilegale?
George Maior: Evident, prin aplicarea legii de catre aceste institutii si daca e vorba, mai ales, si aici este vorba de anumite firme de securitate, de paza, prin ceea ce poate face serviciul ca atare, dincolo de ceea ce face Ministerul de Interne sau Parchetul, evident, retragerea autorizatiilor acestora de functionare.
Dan Voiculescu: Domnule director, ca sa finalizam acest subiect care, repet, este foarte important am rugamintea ca sa dispuneti ca Serviciul sa transmita membrilor comisiei un material scris, daca este catalogat „secret” celor care au certifiat ORNISS in legatura cu ce cunoasteti la ora actuala despre ci care intercepteaza ilegal convorbirile telefonice.
George Maior: Putem trimite un material clasificat in acest sens.
Dan Voiculescu:Va multumesc.
George Maior: Ii permiteti domnului Coldea...
SRI nu s-a suprapus cu Yassin in Bagdad
Florian Coldea: Daca-mi permiteti, sunt col. Florian Coldea si am functia de prim-adjunct al SRI.„Jur cu mana pe Biblie ca spun adevarul si numai adevarul“.
Referitor la intrebarea dumneavoastra legata de Bagdad, as vrea sa va informez ca, intr-adevar, este adevarat, Serviciul Roman de Informatii a avut o implicare in ceea ce inseamna operatiunea de salvare pe un anumit segment de actiune am reprezentat institutia, ca specialist in cadrul SRI, mai precis, in cadrul Inspectoratului pentru prevenirea si combaterea terorismului, iar cu privire la interferenta actiunii serviciilor, a SRI conform atributiilor noastre, nu am avut suprapuneri, cel putin, atat cat eu am fost acolo, nu am fost toata perioada, cu o actiune a asa-zisului doctor Yassin, respectiv sa ne suprapunem cu ceea ce inseamna fonduri la care ati facut referire, niste fonduri pentru obtinerea de informatii. Nu Serviciul Roman de Informatii pe zona pe care a actionat.
Dan Voiculescu: Da, va multumesc foarte mult.
ALRO si grupurile lui de interese, monitorizati de SRI
Norica Nicolai: Am mai multe intrebari pentru domnul Maior. Daca in atentia serviciului dvs. exista preocuparea pentru asigurarea securitatii energetice a Romaniei, daca ati monitorizat grupuri de criminalitate organizata in acest domeniu, daca acest grupuri actioneaza si la comanda unor servicii straine si daca pun in pericol securitatea energetica a Romaniei, daca au existat toate aceste preocupari, cum le-ati valorificat, daca printre persoanele monitorizate se afla persoanele fizice si juridice, companii – si ma refer la ALRO Slatina, si daca ati stabilit relatii intre aceasta companie si persoane cu functii de demnitate publica, ma refer la informatiile aparute in presa in legatura cu consilierul prezidential Theodor Stolojan.
A doua intrebare, daca aveti cunostinta despre detinerea de instrumente de interceptare de catre alte institutii ale statului, in afara serviciului dumneavostra, care este singurul autorizat legal sa efectueze interceptarile telefonice?...
George Maior: Elemente referitoare la securitatea energetica a tarii din punct de vedere, repet, a securitatii nationale, printr-o definitie foarte clara a acestui concept, realizam si am realizat numeroase informari referitoare la aspecte legate de securitatea energetica, de vulnerabilitati in acest domeniu si eventuale riscuri legate de securitatea energetica, documente care au fost transmise si Guvernului si altor institutii abilitate, inclusiv Presedintiei. In acest context am abordat si aspecte legate de compania pe care ati numit-o dumneavoastra (ALRO Slatina –n.r) , informatiile cu caracter secret, ele, evident, cuprind secvente importante temporale si sunt realizate din aceasta perspectiva, a securitatii nationale. Daca mai puteti repeta ultima intrebare..
Norica Nicolai: Daca aveti cunostinta despre detinerea de instrumente de interceptare a convorbirilor telefonice si alte tipuri de convorbiri de catre alte institutii ale statului, in afara serviciului dvs.
SRI face interceptari si pentru alte institutii
George Maior: Serviciul Roman de Informatii realizeaza acest mijloc exceptional, repet, interceptarile convorbirilor telefonice doar pe criterii foarte stricte legate de securitatea nationala. Exista, evident, si alte institutii care pot uzita legal de acest mijloc in aplicarea legii.
Nu este SRI decat un instrument care, din punct de vedere tehnic, realizeaza aceste interceptari sau puneri in aplicare ale mandatelor respectivelor institutii care-si realizeaza singure redarile continutului in ceea ce priveste aspectele pe care le au in competenta. Cand vorbesc de asemenea institutii, ma refer la DNA si la Ministerul de Interne si la DICOT din cadrul Inspectoratului General al Politiei.
Maior nu stie cine mai detine aparatura de interceptare
Norica Nicolai: Chestiune asta o inteleg foarte bine pentru ca nu puteti sa faceti practic o activitate de prestare de servicii pentru aceste autoritati in cadrul procesului judiciar. Eu v-am intrebat daca aceste institutii sau altele detin efectiv instrumente tehnice de interceptare.
George Maior: Nu am cunostinta despre acest aspect.
Eugen Nicolicea: Si ar putea institutiile acestea sa aiba aparatura de interceptare si dumneavoastra nu stiti?
George Maior: Nu avem cunostinta despre acest aspect.
Eugen Nicolicea: Sa aiba DNA-ul sau alta institutie scule de interceptare si SRI-ul sa nu stie?
George Maior: De ce credeti ca SRI-ul ar trebui sa stie absolut tot ce exista in aceasta tara? (...)
SRI nu lectureaza continutul interceptarilor
Mate Levente Andras: Domnule director, spuneti-mi daca SRI, ca institutie care este abilitata de a avea grija si de a intercepta convorbirile telefonice, a fost solicitata ca si unitate prestatoare, daca pot sa folosesc asa, de organele judiciare de a intercepta convorbirile telefonice ale unor ministri.
George Maior: Cu toata deferenta, noi nici macar nu suntem abilitati sa cunoastem numele respectivelor persoane si din punct de vedere tehnic realizarea interceptarilor este efectuata printr-un sistem foarte sofisticat care asigura aceasta confidentialitate pentru institutiile respective, ca atare, care au mandatul respectiv si care este pus in aplicare. Evident, probabil ca un lucrator tehnic, luand mandatul poate sa stie numele, dar nu serviciul ca atare sa se intereseze de aceste nume sau efectiv sa poata interfera sau citi, lectura respectivele redari care sunt realizate automat pe flux din punct de vedere tehnic catre respectivele institutii.
Nu au existat mandate pentru Seres si Nagy
Mate Levente Andras: Am sa reformulez intrebarea, pentru ca este vorba despre doi ministri, nu chiar membru in CSAT, domnul Codrut Seres. Deci, dumneavoastra, in calitate de director al SRI, ati avut informatia si ca e posibil ca SRI-ul, intr-adevar, a interceptat aceste convorbiri ale ministrilor Nagy Zsolt si Codrut Seres?
George Maior: Am spus foarte clar. In temeiul aspectelor de securitate nationala pe care ele are in vedere SRI, nu au fost puse in aplicare sau nu au existat mandate in ceea ce priveste interceptarea convorbirilor respectivilor ministri pe care i-ati mentionat (...)
Serban Nicolae: Eu, in primul rand, vreau sa-i multumesc domnului director ca a avut inspiratia de a-l aduce si pe domnul prim-adjunct si cu permisiunea membrilor comisiei si, bineinteles, a domnului director, as vrea sa-l intreb pe domnul Coldea, in primul rand, daca a fost de fata atunci cand seful statului, asa cum domnia-sa afirma public, le-a cerut sefilor serviciilor de informatii SRI, SIE si Directia de specialitate din Ministerul de Interne sa-si asume raspunderea pentru fuga lui Omar Hayssam si sa demisioneze.
Daca a fost de fata si daca cumva si-aduce aminte daca seful statului a indicat si alte responsabilitati...
Eugen Nicolicea: Reprezentantul statului... nu seful statului...
Serban Nicolae: Bun. Haideti, totusi, sa nu ne facem ambitii ca nu se mai intelege ce intrebam...
Deci, daca va aduceti aminte ca seful statului sa fi angajat si alte responsabilitati si sa fi indicat si alte persoane responsabile in legatura cu fuga lui Omar Hayssam din Romania.
De asemenea, as vrea sa va rog sa ne spuneti daca din ceea ce cunoasteti dumneavoastra in legatura cu toata acea operatiune privind rapirea jurnalistilor romani din Irak si a activitatii SRI care-l privea pe Omar Hayssam, daca aveti cunostinta ca o parte din bunuri acestuia si a valorilor pe care le detinea Omar Hayssam sa fi trecut in proprietatea lui Mohamad Yassin, cunoscut, sa zicem, opiniei publice ca doctorul Yassin.
Daca aveti cunostinta si daca aveti cunostinta si ulterior, care a fost traseul acestor bunuri si valori.
Cu permisiunea colegilor, dupa raspuns o sa-si o intrebare pentru domnul director Maior. Si atât.
Florian Coldea: Cu privire la prima intrebare, daca cumva seful statului a facut referiri si in prezenta mea, nu am fost de fata decat la o discutie de evaluare cu privire la ceea ce s-a intamplat, cu ce se stie despre o anumita situatie, fara nici un fel de referiri la demisii sau la a solicita ceva cuiva sau a imparti responsabilitati in acel cadru de discutie. Asta, legat de prima intrebare.
Autoritatile romane, in proces de evaluare a bunurilor lui Hayssam
Legat de rapirea jurnalistilor si cu privire la bunurile prezente ale lui Omar Hayssam, care ar fi trecut in responsabilitatea sau in proprietatea doctorului Yassim, vreau sa va informez ca pana in acest moment, asupra a ceea ce inseamna Omar Hayssam, exista un proces in derulare intr-o zona nepublica, pana in momentul de fata, iar autoritatile romane sunt in proces de a evalua si aceste chestiuni privind bunurile lui Omar Hayssam si nu ne putem pronunta pana la...
Serban Nicolae: Ma refer, imi cer scuze, doar la acele informatii care ajungeau la seful statului. Nu ma intereseaza activitatea SRI, ea face obiectul altei comisii, ma intereseaza numai ce anume ajungea la presedintele Romaniei, ca informatie.
Florian Coldea: Din ce imi aduc aminte pentru moment, nu mi-aduc aminte ca vreo informatie cu privire la acest aspect sa fi avut ca beneficiar pe presedintele statului, daca asta e intrebarea.
Serban Nicolae: Vroiam sa aveti in vedere faptul ca la un moment dat, tot public, presedintele Traian Basescu a anuntat ca unul dintre oamenii de baza, oamenii de legatura in solutionarea acestei crize, este Mohamad Yassin.
A recunoscut public acest lucru si a existat o informatie, sa spunem, in mass-media, cum ca era o legatura foarte stransa intre Omar Hayssam si Mohamad Yassin, ca e posibil ca Omar Hayssam sa-si fi transferat fie inainte de a fi retinut, fie in timpul detentiei, fie imediat dupa ce a fost eliberat o parte din bunurile sale din Romania catre Mohamad Yassin si vroiam sa va intreb, in contexul acesta, daca stiti ca acest lucru sa fi fost real si daca seful statului a fost informat.
Florian Coldea: Nu am cunostinta ca SRI sa fi facut o asemenea informare...(...) Revenind la evenimentul determinat de fuga lui Hayssam, vreau sa va spun ca nu am cunostinta personal daca seful CSAT sau CSAT-ul a fost informat prin vocea ministrului Blaga sau de catre MAI cu privire la informatiile care ar fi precedat fugii lui Hayssam si care ar fi fost valorificate. Inca o data vorbim de informatii, de indicii, comentarii intr-un anumit mediu fara un anumit element de concretete.
Informarile SRI despre Hayssam mergeau la Ministerul Public
Ce pot sa va spun este ca preventiv SRI, anterior evenimentelor in care a fost implicat vizibil Omar Hayssam a informat constant beneficiarii legali, pe baza carora s-au si luat masuri care au condus mai tarziu la arestare si inceperea unor urmariri penale. Ulterior a fost faza cu implicarea terorista, iar in ultima faza fuga, despre care nu stim cate date a avut MAI.
Eugen Nicolicea: Dvs. le-ati transmis ceva date...
Florian Coldea: SRI in timp, pe perioada derularii actiunii care l-a vizat pe Hayssam, a transmis informatii constant, nu neaparat indicii concrete cu privire la intentiile lui de a fugi din Romania.
Eugen Nicolicea: Ca precizare in timp, deci, s-au oprit un moment aceste indicii si informatii catre MAI sau au continuat pana la fuga lui Hayssam?
Florian Coldea: Informarile cu privire la activitatea lui Omar Hayssam se faceau catre Ministerul Public, intrucat el era in faza de urmarire penala, unele dintre dosare erau in faza de urmarire penala, altele in faza de instanta. Deci nu se facea informarea catre MAI.
SRI nu face fise politicienilor
George Maior i-a mai asigurat pe parlamentarii din „Comisia Voiculescu“ de faptul ca SRI nu a transmis presedintelui informatii punctuale despre oameni politici sau despre alte personalitati cu functii in stat. „Nu au existat solicitari si nici nu am acceptat solicitari in ceea ce priveste informatii punctuale despre oameni politici sau , sa spunem, date cu caracte politic“, a mai spus Maior. El a admis totusi ca exista „situatii particulare“ cerute de presedinte sau premier care necesita o anumita certificare din partea SRI. Seful SRi a exemplificat cu nominalizarea unui ambasador la Organizatia Nord AStlantica unde „ sunt criterii si cerinte impuse de organizatia respectiva“.