Înainte, moldovenii se pregăteau de trecerea pe alt tărâm lăsând copiilor ceva pentru pomană, bani pentru un parastas. Vremurile noi, însă, au venit şi cu elemente noi: astăzi ritualul de înmormântare a devenit o afacere pentru unii mai „ingenioşi” şi o fală pentru cei bogaţi. Fiind încă în viaţă, ultimii îşi rezervă locuri în cimitirul de elită din Chişinău, îşi fac monumente, cavouri somptuoase etc.
Ca şi în timpul vieţii, după moarte oamenii sunt împărţiţi în funcţie de categoria lor socială: cei bogaţi - în „cartierele de elită”, de la intrarea în cimitir, iar cei săraci - la periferii. O noutate pentru cimitirele de la noi este construcţia cavourilor familiale. Deşi preţurile sunt piperate, doritori par a fi suficienţi. Astăzi, în cimitirele din Chişinău muncitorii construiesc de zor zeci de cavouri. Pe piaţă, un cavou familial simplu pentru patru persoane (construcţia subterană), fără elementele de construcţie de la sol (statuete, pietre funerare etc.), face circa 3000 dolari. Iar dacă îşi doresc monumente din marmură şi granit, viitorii morţi scot din buzunar încă vreo 15.000 de dolari, pietrele funerare din granit costă ceva mai puţin - până la 10.000 dolari. Preţurile variază în funcţie de materialele de construcţie folosite. Pentru oamenii care… se respectă, e o nimica toată.
Cavouri pentru demnitari în viaţă
Construcţia unui cavou pentru trei-şase persoane la Cimitirul „Sfântul Lazăr” de pe str. Doina din Chişinău costă 30-50 mii de lei. Iar cei care nu-şi pot permite să dea atâţia bani, se mulţumesc doar cu o rezervare. Un loc de veci de trei metri pătraţi, în categoria I, mai aproape de intrarea în cimitir, costă 944 de lei, iar în categoria II - 800 de lei. La Cimitirul Central, numit de chişinăuieni, Cimitirul Armenesc, fiind considerat unul de elită, sunt alte preţuri, dar şi bătaia pentru un loc e mult mai mare, parcelele fiind repartizate de primăria municipală. Aici, un loc de veci costă de la 1160 până la 1240 de lei, în funcţie de cartier. Aceste preţuri nu-i sperie pe cei care doresc să-şi asigure lăcaşul de după moarte. Cea mai veche rezervare din Cimitirul Central a fost făcută în 1970. Din fericire, persoana respectivă mai trăieşte.
Conform regulamentului, la Cimitirul Central pot fi înhumate numai persoane cu distincţii de stat, artişti, scriitori etc. Recent, consilierul municipal Oleg Cernei a făcut o interpelare, la şedinţa consiliului, pentru a afla în ce bază, în zona unde sunt înmormântate personalităţi marcante din R. Moldova, au fost repartizate locuri de veci pentru mai mulţi oameni „fără merite deosebite”. Recent, în această zonă şi-a construit un cavou somptuos vicepreşedintele parlamentului Iurie Roşca. Şi Vasile Ursu, fiind în funcţia de primar interimar, a avut grijă să-şi aranjeze un loc de veci pe măsura demnităţii sale
. Cavoul lui Ursu, susţine lumea - din marmoră albă - a fost înălţat (din întâmplare?) atunci când se desfăşura reconstrucţia Complexului Memorial din apropiere, de pe str. Pan Halippa. În Cimitirul Central, mai au cavouri consilierul municipal Mihai Severovan şi Grigore Eremei, ultimul secretar al Partidului Comunist din Moldova.
Locuri de veci rezervate pe veci
Vadim Cojuşneanu, directorul Cimitirului Central, susţine că învinuirile lui Oleg Cernei sunt neîntemeiate. „Nu cred că e o problemă, dacă omul decide să-şi construiască un cavou, chiar dacă este în viaţă. Astfel, se rezolvă problema lipsei spaţiului. Pe un teren, pe care înainte puteau fi înhumate trei persoane, acum se fac cavouri cu şase-nouă locuri. Conform regulamentului, omul are dreptul să construiască cavou familial cu propriile puteri. Pentru construcţiile care se fac pe teritoriul cimitirului cu o înălţime de până la 1,70 m nu este nevoie de autorizaţie specială. În schimb, firmele care le construiesc trebuie să activeze în baza autorizaţiei. Până în prezent, n-a fost ordine în cimitir. Acum, însă, cavourile înfrumuseţează cimitirul. Aici sunt morminte din anii 1800, încercuite cu garduri improvizate din fragmente de paturi
de fier, dar nu avem dreptul să le atingem, zice Cojuşneanu.
În oraşul Chişinău există 11 cimitire. Cu câţiva ani în urmă, multe au fost închise, dar, ulterior, ele au fost redeschise, deşi sunt arhipline. Acolo, sunt înhumate doar persoanele care îşi făcuseră rezervări din timp. Dacă doriţi să fiţi înhumaţi într-un cimitir anume, rezervaţi-vă un loc de veci. Totuşi, nu vă lăsaţi capturaţi de gândul morţii, chiar dacă aveţi bani şi pentru un cavou, încununat cu statui de marmoră.