sâmbătă, 21 februarie 2009

Contra-raportul Tismaneanu

Istoricii au decis sa realizeze o analiza a comunismului in Romania

Academia Romana, Presedintia si Parlamentul Romaniei vor primi spre studiu si dezbatere un studiu real asupra perioadei ocupatiei comuniste a Romaniei, dupa ce o parte a societatii civile si academice a constatat ca Raportul Tismaneanu nu este un document stiintific, ci un text falsificator indreptat impotriva intereselor si valorilor nationale. Aceasta a fost concluzia simpozionului "Al cui este Raportul Tismaneanu? - Document politic sau lucrare stiintifica, izvor de drept sau rafuiala trotzkista?" organizat de Asociatia Civic Media, Centrul de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti si Societatea academica pentru adevarul istoric.

Raport viciat

Raportul Tismaneanu este unul cu tinta si nu a fost facut ca sa analizeze regimul comunist din Romania, ci sa-l condamne, a declarat academicianul Dinu C. Giurescu, dupa reuniunea amintita, transmite Rompres. Reputatul istoric a declarat: "Este un raport cu tinta, nu este un raport facut ca sa analizeze regimul comunist, ci ca sa-l condamne. Ca atare, a selectat din toate documentele pe acelea care slujesc scopului proclamat, si anume condamnarea regimului comunist. O analiza presupune sa examinezi toate componentele temei. In momentul in care iau in considerare numai cateva dintre ele, nu mai este o analiza, ci o prezentare critica a unei parti din realitatea respectiva", a apreciat interlocutorul. Intrebat daca trebuie ori nu sa se reproseze ceva acestui raport, Dinu C. Giurescu a declarat: "Nu-i vorba de reprosuri, e vorba ca trebuie sa raspunda anumitor cerinte si, in primul rand, fiecare autor sa semneze in dreptul capitolului sau subcapitolului pe care l-a redactat. In al doilea rand, perspectiva politica sa fie eliminata. Cand fac un raport, trebuie sa arat exact ce a reprezentat si partidul, si Biserica, si agricultura, si represiunea, si tot. Adica, in momentul in care pornesc pe o anumita directie cu tinta de la inceput, evident ca realitatea este trunchiata".

Un regim criminal

"E adevarat ca, dintre toate regimurile prin care am trecut, este regimul care a marcat cel mai profund si a rasturnat nu numai o natie, dar si fiecare constiinta individuala. Nu e nevoie de o condamnare, e nevoie de o cunoastere reala a acestui regim si de difuzarea lui in constiintele tuturor oamenilor. Sa nu uitam ca tinerii care au astazi 20 de ani aveau trei ani, in '89. Or, masa
aceasta de tineri care au pana la 30 de ani constituie, cred, 40% din populatie", a afirmat academicianul citat. Dinu C. Giurescu a spus, in incheiere, ca regimul comunist din Romania a fost un regim criminal si fata de natiunea romana. Acad. Dinu C. Giurescu este unul dintre cei mai de seama reprezentanti ai intelectualilor disidenti din Romania comunista, domnia sa emigrand in SUA, alaturi de intreaga familie, in momentele de varf ale dictaturii ceausiste. Tatal sau, reputatul istoric Constantin C. Giurescu, a fost detinut politic in prima perioada a regimului comunist din Romania.

De aceeasi parere a fost si parintele Adrian Gabor, profesor la Facultatea de Teologie, care nu este de acord cu asertiunea cuprinsa in Raport, potrivit careia Biserica Ortodoxa Romana a facut inclusiv "compromisuri dogmatice cu regimul comunist". In opinia sa, raportul prezinta intr-o maniera "necinstita" raporturile BOR cu puterea comunista, desi considera "imbucuratoare" initiativa condamnarii comunismului. "Numai ca raportul spune adevarul doar pe jumatate si adevarul spus pe jumatate este minciuna, iar minciuna vine de la diavol", a conchis parintele Gabor.