In perioada dinaintea Pastelui, comerciantii inregistreaza incasari-record din vanzarile de miei, cozonaci, oua, vin, bere, mezeluri, pasta de mici si produse de curatenie.
Vanzarile la aceste produse cresc cu 40-100%, deoarece toti romanii, saraci sau bogati, fac curatenie generala de primavara si isi asigura alimentele pentru o masa
de Paste relativ imbelsugata, dupa datina crestina. In aceste zile, se vand peste 4 milioane de miei, 100 milioane de oua, opt milioane de cozonaci si 200.000 hectolitri de vin. Asta doar pentru cei care au ales sa-si petreaca sarbatorile acasa, deoarece numarul romanilor care au ales sa plece de Paste in strainatate, renuntand la petrecerea in familie, a crescut cu 30% fata de anul trecut. Destinatiile preferate ale romanilor sunt Bulgaria, Grecia si Israel.
In perioada dinaintea Pastelui, comerciantii inregistreaza incasari-record din vånzarile de miei, cozonaci, oua, vin, bere, mezeluri, pasta de mici si produse de curatenie. Vånzarile la aceste produse cresc cu 40-100%, deoarece toti romånii, saraci sau bogati, fac curatenie generala de primavara si isi asigura alimentele pentru o masa de Paste relativ imbelsugata.
De Paste se vor taia, in acest an, in jur de 3,5-4 milioane de miei si iezi, ne-a declarat presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor de Ovine din Romania (PACERO), Mihai Dumitriu. „Pretul mieilor va fi cuprins intre 15-17 lei/kilogram si va varia in functie de locul de achizitie si de fiecare vanzator in parte“, a spus presedintele PACERO. Referitor la greutatea mieilor, Dumitriu ne-a declarat ca animalele vor cantari intre 6 si 10 kg (carcasa si maruntaie). „Deci, un miel va costa intre 1,2 si 1,5 milioane“, a precizat Mihai Dumitriu.
Carnea si micii pentru gratar, la mare cautare
Chiar daca de Paste mancarea traditionala este carnea de miel, romanii cumpara pe langa aceasta si carne de porc sau mezeluri de calitate. „Preferate sunt carnea poaspata si pasta de mici, intrucat majoritatea oamenilor ies la gratar, la iarba verde. Vanzarile la aceste produse cresc cu 40%, in aceasta perioada“, ne-a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii, Sorin Minea. Si vanzarile de mezeluri se dubleaza. „In saptamana premergatoare Pastelui, la Salonta, vanzarile de mezeluri se dubleaza fata de celelalte luni ale anului. Romanii cumpara, de sarbatori, in general, salamuri de calitate, cu mucegai, precum «Salamul de Sibiu», «Padis» sau «Carpati»“, ne-au declarat reprezentantii fabricii de mezeluri Salonta.
Se ciocnesc peste 100 milioane de oua
Cu doua saptamani inainte de Paste, romanii cumpara din magazine aproximativ 45 milioane de oua, ne-a declarat presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari (UNCPR), Ilie Van. „Inainte de sarbatoarea pascala, vanzarile de oua cresc cu 50% fata de orice perioada normala a anului. Nu trebuie sa uitam ca si taranii vin cu oua la piata si ca oamenii de la sate consuma oua de la gainile proprii. Taranii au cam 30 milioane de gaini, care produc in jur de 15 milioane de oua pe zi. Intr-o saptamana, la tara se obtin cam 100 milioane de oua. 20 de milioane dintre acestea ajung tot la oras, la rude. Alte 30-40 milioane de oua reprezinta autoconsumul. Restul merg cu ele la piata sau pun closti“, a precizat Ilie Van.
Referitor la pretul oualor, unul dintre cei mai mari producatori in tara ne-a declarat ca pretul la poarta fermei va fi acelasi de anul trecut, respectiv 2.500 lei vechi, cu TVA inclus. „Comerciantii sunt cei care «umfla» preturile cu 30-40%, pentru a-si rotunji buzunarele“, este de parere producatorul.
Brutarii pregatesc opt milioane de cozonaci
Pentru Paste, brutarii vor face peste 8 milioane de cozonaci cu nuca si in forma de iepuras, ne-a declarat presedintele Rompan, Aurel Popescu.
Alaturi de cozonacii traditionali românesti, consumatorul mai are la dispozitie circa un milion de cozonaci importati din Italia, Ungaria sau Bulgaria. „Totusi, românii prefera cozonacul traditional românesc, proaspat si cu aroma specifica. Poate cumpara o data cozonac din import, dar a doua zi fuge sa-si cumpere un cozonac românesc“, a adaugat Popescu.
Acesta a precizat ca alaturi de cozonaci, producatorii vor comercializa si alte produse specifice sarbatorilor de Paste, cum ar fi pasca. Popescu afirma ca pretul poate sa varieze de la 2,53 de lei în cazul unui cozonac simplu, de 500 de grame, pâna la 20 de lei pentru un cozonac cu nuca si stafide.
Se bea mai mult vin alb decåt rosu
Producatorii de vin au demarat promotiile dedicate sarbatorilor de Paste si estimeaza o crestere a vânzarilor cu 50 % în special la vinurile albe, ne-a declarat directorul executiv al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
„Estimam ca de Paste se vor vinde peste 200.000 de hectolitri de vin“, a spus Ovidiu Gheorghe. Producatorii de vin estimeaza ca si în perioada Pastelui vânzarile de vinuri albe vor fi mai mari, comparativ cu vinurile rosii. Si vånzarile de bere sunt mari in aceasta perioada.
„Sarbatorile de Paste sunt un motiv pentru a ne intalni cu persoanele dragi si a sarbatori in familie. In aceasta perioada vanzarile de bere cresc datorita faptului ca oamenii stau mai mult acasa sau ies in oras“, ne-a declarat Catalin Ignat, vicepresedinte marketing
al cmpaniei URBB.
„In luna martie a.c., am inregistrat o crestere a volumului de vanzari
de bere cu 50% fata de luna februarie. In perioada sarbatorilor creste consumul produselor premium“, a precizat Catalin Ignat.
Vånzari-record la produsele pentru curatenie
Producatorii si comerciantii de produse de curatenie si de uz casnic incaseaza cele mai mari vanzari in perioada dinaintea Pastelui. Motivul: romanii sunt obsedati de curatenie in aceasta perioada, sustin acestia. „Gospodinele marcheaza sfarsitul iernii si sarbatoarea pascala printr-o curatenie generala. Produsele cele mai vandute sunt solutiile de spalat geamuri, detergentii universali si, evident, detergentii. Se spala absolut tot: perdele, cuverturi, presuri si covoare“, ne-a declarat Tiberiu Mercurian, Marketing manager detergenti la Henkel Romania.